LINUXSOFT.cz Přeskoč levou lištu

ARCHIV



   

> Tři marketingové nepravdy o Open Source

Komentáře u jednoho z článků na root.cz mě přivedli na myšlenku reagovat trochu rozsáhleji. Rozhodl jsem se shrnout nějaké nepravdy o Open Source programovém vybavení, které se šíří mezi lidmi jako velmi silný FUD.

30.3.2009 13:00 | Ondřej Tůma | přečteno 6097×

Chybovost

Jedním z klasických nepravdivých tvrzení je, že Open Source produkt je více chybový než komerční. Toto není pravda, tedy, rozhodně nejde o pravidlo, spíše o výjimku. Vtip je v tom že takový otevřený vývoj, umožňuje všem kdo mají možnost, podívat se do zdrojového kódu. Mohou být a jsou tak odhaleny chyby, které jsou často jen teoretické, protože momentálně k chybovému stavu nemůže dojít. Je to např. jako by jste v autě reklamovali větráček bez motoru, který stejně není zapojen.

Další jev který "snižuje" chybovost uzavřeného kódu je čistý marketing. Firma pokud vyvíjí nějaký komerční software, sama přijde na velkou řadu chyb a pokud nejsou vážné, nebo nebezpečné, nebo zákazníkům neubližují proč je někde ventilovat na veřejnost ?

Tedy, pravda je taková, že "otevřený" software má více testerů z řad vývojářů, a pokud vezmeme k úvahu i programové vybavení volně šířené, může mít i více testerů z řad uživatelů, kteří na rozdíl od komerčních aplikací jsou naučení více hlásit chyby do otevřených bug systémů.

Cena

Ohledně ceny za Open Source se šíří hned několik nepravd a v konkrétních případech jde dokonce i o zcestné lži. Prvně, Open Source, tedy otevřený zdroj (myšlen je zdrojový kód) znamená pouze a jedině to, že do zdrojového kódu se může někdo podívat. Ten někdo je typicky zákazník - uživatel. Klasickým komerčním případem Open Source je webová aplikace napsaná v nějakém skriptovacím (interpretovém) jazyku.

Tedy sem webový vývojář, v php naprogramuji nějakou internetovou aplikaci a tu "prodám" zákazníkovi, ten si jí nainstaluje na svůj server a používá. Nejde o pravidlo, nebo technickou překážku, ale velmi často je takový kód předáván ve zdrojovém formátu. To je dané povahou programovacího jazyka. Nehledě na to, že taková typická smlouva většinou řeší situaci, kdy si zákazník kód sám upravuje. Open Source tedy rozhodně nemusí být zadarmo. Všimněte si slova nemusí, on totiž může být.

Ty lži o kterých sem mluvil se objevují čím dál častěji a jde opravdu o čisté lži. Ve světě otevřeného softwaru existuje mnoho licencí, pod kterými autor kódu svoje dílo šíří a nechává šířit. Na poli licencí se utkávají mima jiných především 2 rivalové GPL a BSD. Jde o svobodné licence a obě mají své místo. Ani jedna z licencí neudává, že by někdo nemohl za svojí práci dostat zaplaceno. Ani jedna z licencí neřeší a nijak neomezuje finanční odměnu kohokoli, kdo dílo šíří dál.

Existuje i několik komerčních modelů, které vydělávají na prodeji Open Source programů šířených pod různými svobodnými licencemi. Takovým případem jsou například komerční distribuce Linuxu, které prodávají tzv. "krabicovou", tedy komerční verzi balíku, který obsahuje řadu GPL i BSD programů a knihoven.

Komerční podpora a profit

Z toho co jsem již psal zjevně vyplývá že Open Source programy jsou vytvářeny i za účelem zisku. Jsou tedy používány stejně jako jiné uzavřené programy, jen autoři dotyčného díla usoudili, že otevření zdrojového kódu některým dalším lidem přinese více peněz než kdyby kód nechali uzavřený. Důvody pro otevření mohou být různé např. tyto:
  • odhalení více chyb, resp. většího množství chyb v kratším čase
  • získání důvěry zákazníků - uživatelů, ty se mohou sami přesvědčit, že program dělá jen to co má a není záškodníkem
  • v souvislosti s rozsahem otevření získaní další vývojářské síly, někdy zcela zdarma
  • možnost lepší kooperace s jinými programy či nástroji, takové otevření může pomoci k vytvoření dalších dodatečných nástrojů třetích stran
  • možnost vytvoření standardu - není nic lepšího, než když vaše otevřené řešení používá více třeba i konkrečních programů jenom proto, aby mohli zákazníci lépe migrovat jak od Vás tak k Vám :)
Výhod může být samozřejmě více. Možná jedna z překážek a zároveň jeden z motivů proč přejít na Open Source model je ten, že "špinavý" kód uvidí ostatní. Pak je to o tom, zda se autoři za svůj kód nestydí a zároveň zda si umí dost máknout aby jejich kód měl "úroveň".

Slušelo by se ale podotknout, že přechod na Open Source model ve vývoji není samo spásný. Zákazníky a ostatní vývojáře může odradit právě zmiňovaná kvalita kódu. Stejně tak se autoři mohou vystavit riziku že přijdou o peníze z prodeje, či vývojářského supportu. Takový přechod je jako jakýkoli jiný přechod poměrně náročný na změny v mnoha směrech a je třeba ho velmi dobře zvážit a to ne jen vývojářsky ale také marketingově a ekonomicky.

Verze pro tisk

pridej.cz

 

DISKUZE

v zajmu 'kvalitniho' portalu 30.3.2009 15:08 Johann von Nepomuk
L Re: v zajmu 'kvalitniho' portalu 30.3.2009 20:41 Ondřej Tůma
Ach, ten pravopyz 13.5.2009 08:30 DoubleR
  L Re: Ach, ten pravopyz 8.8.2009 21:52 Josef Kadleček




Příspívat do diskuze mohou pouze registrovaní uživatelé.
> Vyhledávání software
> Vyhledávání článků

28.11.2018 23:56 /František Kučera
Prosincový sraz spolku OpenAlt se koná ve středu 5.12.2018 od 16:00 na adrese Zikova 1903/4, Praha 6. Tentokrát navštívíme organizaci CESNET. Na programu jsou dvě přednášky: Distribuované úložiště Ceph (Michal Strnad) a Plně šifrovaný disk na moderním systému (Ondřej Caletka). Následně se přesuneme do některé z nedalekých restaurací, kde budeme pokračovat v diskusi.
Komentářů: 1

12.11.2018 21:28 /Redakce Linuxsoft.cz
22. listopadu 2018 se koná v Praze na Karlově náměstí již pátý ročník konference s tématem Datová centra pro business, která nabídne odpovědi na aktuální a často řešené otázky: Jaké jsou aktuální trendy v oblasti datových center a jak je optimálně využít pro vlastní prospěch? Jak si zajistit odpovídající služby datových center? Podle jakých kritérií vybírat dodavatele služeb? Jak volit vhodné součásti infrastruktury při budování či rozšiřování vlastního datového centra? Jak efektivně datové centrum spravovat? Jak co nejlépe eliminovat možná rizika? apod. Příznivci LinuxSoftu mohou při registraci uplatnit kód LIN350, který jim přinese zvýhodněné vstupné s 50% slevou.
Přidat komentář

6.11.2018 2:04 /František Kučera
Říjnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná v listopadu – již tento čtvrtek – 8. 11. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma umění a technologie, IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

4.10.2018 21:30 /Ondřej Čečák
LinuxDays 2018 již tento víkend, registrace je otevřená.
Přidat komentář

18.9.2018 23:30 /František Kučera
Zářijový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 20. 9. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

9.9.2018 14:15 /Redakce Linuxsoft.cz
20.9.2018 proběhne v pražském Kongresovém centru Vavruška konference Mobilní řešení pro business. Návštěvníci si vyslechnou mimo jiné přednášky na témata: Nejdůležitější aktuální trendy v oblasti mobilních technologií, správa a zabezpečení mobilních zařízení ve firmách, jak mobilně přistupovat k informačnímu systému firmy, kdy se vyplatí používat odolná mobilní zařízení nebo jak zabezpečit mobilní komunikaci.
Přidat komentář

12.8.2018 16:58 /František Kučera
Srpnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná ve čtvrtek – 16. 8. 2018 od 19:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát jsou tématem srazu databáze prezentaci svého projektu si pro nás připravil Standa Dzik. Dále bude prostor, abychom probrali nápady na využití IoT a sítě The Things Network, případně další témata.
Přidat komentář

16.7.2018 1:05 /František Kučera
Červencový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 19. 7. 2018 od 18:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát bude přednáška na téma: automatizační nástroj Ansible, kterou si připravil Martin Vicián.
Přidat komentář

   Více ...   Přidat zprávičku

> Poslední diskuze

31.7.2023 14:13 / Linda Graham
iPhone Services

30.11.2022 9:32 / Kyle McDermott
Hosting download unavailable

13.12.2018 10:57 / Jan Mareš
Re: zavináč

2.12.2018 23:56 / František Kučera
Sraz

5.10.2018 17:12 / Jakub Kuljovsky
Re: Jaký kurz a software by jste doporučili pro začínajcího kodéra?

Více ...

ISSN 1801-3805 | Provozovatel: Pavel Kysilka, IČ: 72868490 (2003-2024) | mail at linuxsoft dot cz | Design: www.megadesign.cz | Textová verze