LINUXSOFT.cz Přeskoč levou lištu

ARCHIV



   

> Přání do Nového roku a malé ohlédnutí za rokem 2012

Nastal čas popřát čtenářům za jejich přizeň. A ohlédnout se jaký byl tento rok a lehce si zavěštit, jaký bude ten další. Jak pro Linuxsoft, tak i pro moji osobu.

30.12.2012 21:00 | Pavel `Goldenfish' Kysilka | přečteno 4796×

Přání do dalšího roku

Rád bych poděkoval všem za jejich přízeň k Linuxsoftu tento rok. Přeji do Nového roku vše nejlepší. Hodně zdraví, štěstí, lásky, optimismu a dobrých zpráv. Jak přispěvovatelům, tak čtenářům i inzerentům.

Linuxsoft a rok 2012

Tak trochu zabilancuji ohledně současného roku. Jak okolo Linuxsoftu, tak i okolo mého odborného života.

Pozitiva jako první

Asi největší věc, co se povedla je LinuxMarket. Obchůdek s linuxovými komunitními předměty. Funguje to. Dílko a práce Marka Pszcziolky. Vcelku se rozšiřuje sortiment. Objednávky v rozumném množství chodí.

Linuxsoft je poprvé za mého působení jako majitele mírně ziskový. Rozumějte tak, že jej ze svého již nedotuji. Není to tedy úplně výhra, neboť jsem neutratil veškerý rozpočet za obsah. Ano, jde provozovat linuxový portál jako ziskový.

Co mě překvapilo jinde

Vcelku mě dost překvapilo, jak se zlepšil tento rok portál root.cz. Pěkně jim to šlape. Články, blogy, obsah. Zajímavý počin je také nástupce LinuxExpa LinuxDays.

Co se tak nějak nezdrařilo

Propad nejen v článcích. Zatímco do léta bylo článků řekněme ještě dostatek, tak od léta to je čím dál horší. I přesto, že jsem zvýšil honoráře, tak oproti jiným rokům mě bude nejspíše čekat aktivnější shánění autorů. Případně najít jiný kanál pro vytváření obsahu. Tohle je prohra. Černá labuť. Něco se děje a nevíte proč. Vcelku bych rád, aby se nějak zestabilizovala situace v našem státě, protože s každou kauzou, klesá počet lidí, co něco dělají a akorát přibývá lidi, co nadávají na politiku v diskuzích. Toto je jediná spojitost, co mě napadá, proč nění obsah. Bohužel jednu dobu v 2/2 roku nastal i propad v účasti na Linuxových pátcích.

U mě odborně a počítačově roku 2012

Berte to spíše jako cestu, kudy růst, nějaký vývoj a pár zkušeností než prezentaci mojí osoby.

"Objevil" jsem testy. Dříve jsem byl spíše "nepřítel testů". Jak jednotkových/unit, tak integračních. Vcelku mě dost oslovila kniha Údržba převzatého kódu, kde člověk zjistil, jak psát a jak zejména psát ty testy zejména ve složitějších případech. Najednou máte více času a klidu.

Dobrý programátor by si měl zkusit za svůj život psát ve vláknech. Toto jsem si již zkusil za poslední roky. Ale druhá meta jsou gramatiky - třeba antlr. Mohu doporučit. Pavel Stěhulě mel asi před 7 roky pravdu, když mi říkal, že stojí za to se je naučit.

S psaním testů si člověk trochu procvičil refaktoring, ale v tomto směru me za poslední 2 roky hodně dopředu posunuly Návrhové vzory od pana Pecinovského.

"Back to C ...". Kdy jsem před 17-14 roky programoval trochu v čistém C, tak jsem si myslel, že jej už v dnešní době nebudu potřebovat. Omyl. Pro zařízení tento jazyk užijete.

"Back to C++ ...". C++ jsem nedělal. Objektové jazyky tak nějak znám. Java, lehce #C, Python. Tak jsem se začal učit C++ v souvislosti s jedním projektem.

Webové služby - jaxws. Zde se člověk taky trochu procvičil.

Ozkoušel jsem si jquery okolo webového programování. Není to špatné. Oproti předchozím javascriptovým dobám je to pokrok. Ale dělat bych to do budoucna jako stálou práci nechtěl.

S tím, jak se mi v práci množí projekty, tak se zvýšily i požadavky na používání maven-u buildovacího systému.

Zvýšil jsem pamět z 8GB na 16. U větších buildů je to znát. A super je disková cache. Poznal jsem bezdrátové myši a klávesnice. Fakt mi ty dráty doma u práce nechybí. Hodně dlouho jsem už nepoužil klasické CD nebo DVD ... Pracujeme už jaksi jinak..

Ubuntu a jiné graficky hezké distribuce. Ano, Mám na notebooku delší dobu dočasně Ubuntu. Vcelku je to pokrok. I se všemi nedostatky. I když na opravdovou práci používám Debian.

Pohledem do budoucnosti

Aneb co se chystá, co by se chtělo stihnout, jak co vidím.

Linuxsoft a rok 2013. Nějaké menší plány.

Určitě se bude rozvíjet pomalu a postupně LinuxMarket.

Zvýšil jsem honoráře u článků. Bude to asi více konkurenční prostředí než doposavad. Az toho nejvíce asi vytěží zákazníci a konsumenti služeb.

Získávat obsah bude čím dál težší. Vidím to, že mě čeká aktivnější oslovování autorů než doposavad.

V dalším roce plánuji sestavit tým lidí, co budou dělat služby okolo administrací Linuxu a školení. Inzerce sice zajímavě vydělává, ale na nějaký velký růst to není. Vcelku je pracné dneska sehnat kvalitní a spolehlivé lidi.

Moje osoba a rok 2013

Zjistil jsem, že tak nějak dovedu sehnat občas nějaké peníze na nějaké lepší skromější živobytí a na provoz různých věcí.

Člověka zajímá potom následně taky nějaká sláva, protože ty prachy tak nějak máte. Ani ne tak potlesk. Spíše zajímavé a složitější projekty. Váš podpis někde. A kvalitnější věci beze slev na obou stranách obchodního řetezce.

Během pár dní si jdu vyzvednout nový 24 LCD monitor Eizo - lepší nižší třída. Rád bych pěkný, ostrý a vyrovnaný obraz na celé obrazovce. A oči a zdraví máme jenom jedny. Konečne po dlouhých letech to nebude jen sen a že lidi říkali, jak je tato značka dobrá. Předevčírem jsem byl na předváděče monitoru velmi překvapen. Mohl bych asi ušetřit za něco levnějšího. Ale proč. A taky si i pro sebe konečně alespoň něco po delší době koupím.

Někde jsem to asi v diskuzích prokecl. Tak to trochu doplním jednu věc, jejímž studiem jsem strávil nějaký čas. Chystám se komerčně dodělat za nějaký peníz pár vlastností okolo kompatibility s Microsoft Office do LibreOffice Writer-u. Na přelomu ledna a února zkusím po pár odeslaných patch-ích (RTF, tvary) napsat nějaké oznámení a sehnat nějaké investory. Jsem zvědavej, jaká bude reakce trhu. S tímto také souvisí se naučit lépe pracovat s verzovacím systémem git a s C++ .

Vše nejlepší do Nového roku

Pavel Kysilka

Verze pro tisk

pridej.cz

 

DISKUZE

Nejsou žádné diskuzní příspěvky u dané položky.



Příspívat do diskuze mohou pouze registrovaní uživatelé.
> Vyhledávání software
> Vyhledávání článků

28.11.2018 23:56 /František Kučera
Prosincový sraz spolku OpenAlt se koná ve středu 5.12.2018 od 16:00 na adrese Zikova 1903/4, Praha 6. Tentokrát navštívíme organizaci CESNET. Na programu jsou dvě přednášky: Distribuované úložiště Ceph (Michal Strnad) a Plně šifrovaný disk na moderním systému (Ondřej Caletka). Následně se přesuneme do některé z nedalekých restaurací, kde budeme pokračovat v diskusi.
Komentářů: 1

12.11.2018 21:28 /Redakce Linuxsoft.cz
22. listopadu 2018 se koná v Praze na Karlově náměstí již pátý ročník konference s tématem Datová centra pro business, která nabídne odpovědi na aktuální a často řešené otázky: Jaké jsou aktuální trendy v oblasti datových center a jak je optimálně využít pro vlastní prospěch? Jak si zajistit odpovídající služby datových center? Podle jakých kritérií vybírat dodavatele služeb? Jak volit vhodné součásti infrastruktury při budování či rozšiřování vlastního datového centra? Jak efektivně datové centrum spravovat? Jak co nejlépe eliminovat možná rizika? apod. Příznivci LinuxSoftu mohou při registraci uplatnit kód LIN350, který jim přinese zvýhodněné vstupné s 50% slevou.
Přidat komentář

6.11.2018 2:04 /František Kučera
Říjnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná v listopadu – již tento čtvrtek – 8. 11. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma umění a technologie, IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

4.10.2018 21:30 /Ondřej Čečák
LinuxDays 2018 již tento víkend, registrace je otevřená.
Přidat komentář

18.9.2018 23:30 /František Kučera
Zářijový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 20. 9. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

9.9.2018 14:15 /Redakce Linuxsoft.cz
20.9.2018 proběhne v pražském Kongresovém centru Vavruška konference Mobilní řešení pro business. Návštěvníci si vyslechnou mimo jiné přednášky na témata: Nejdůležitější aktuální trendy v oblasti mobilních technologií, správa a zabezpečení mobilních zařízení ve firmách, jak mobilně přistupovat k informačnímu systému firmy, kdy se vyplatí používat odolná mobilní zařízení nebo jak zabezpečit mobilní komunikaci.
Přidat komentář

12.8.2018 16:58 /František Kučera
Srpnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná ve čtvrtek – 16. 8. 2018 od 19:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát jsou tématem srazu databáze prezentaci svého projektu si pro nás připravil Standa Dzik. Dále bude prostor, abychom probrali nápady na využití IoT a sítě The Things Network, případně další témata.
Přidat komentář

16.7.2018 1:05 /František Kučera
Červencový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 19. 7. 2018 od 18:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát bude přednáška na téma: automatizační nástroj Ansible, kterou si připravil Martin Vicián.
Přidat komentář

   Více ...   Přidat zprávičku

> Poslední diskuze

31.7.2023 14:13 / Linda Graham
iPhone Services

30.11.2022 9:32 / Kyle McDermott
Hosting download unavailable

13.12.2018 10:57 / Jan Mareš
Re: zavináč

2.12.2018 23:56 / František Kučera
Sraz

5.10.2018 17:12 / Jakub Kuljovsky
Re: Jaký kurz a software by jste doporučili pro začínajcího kodéra?

Více ...

ISSN 1801-3805 | Provozovatel: Pavel Kysilka, IČ: 72868490 (2003-2024) | mail at linuxsoft dot cz | Design: www.megadesign.cz | Textová verze