LINUXSOFT.cz Přeskoč levou lištu

ARCHIV



   

> Rok zpětně pohledem goldenfishe

Jednou za delší čas napíši, co je nejen u mě nového. Nějaké info je zde v blogu.

16.8.2015 11:00 | Pavel `Goldenfish' Kysilka | přečteno 8630×

Linuxsoft a jak to s ním je

Asi první začnu LinuxSoftem.

Nejsou peníze a není krev. Pokud vyjde nějaký článek, tak to bude proto, že někdo napíše článek zdarma. Případně vyjde nějaké PR. Se zprávičkami také v rozsahu, co byly, nepočítejte.

Podle mě bude na LinuxSoftu nejméně do příštího léta mrtvo.

Nějaká naděje ale je. Začal jsem podnikat, mám produkt a zjistil jsem, že LinuxSoft dovede sehnat zákazníky. A to velmi dobře. A také nastane doba, kdy budu do LinuxSoftu peníze vracet. Teď je v plánu přežít první rok podnikání a udělat dostatek rezerv.

LinuxMarket jede. Je to zaběhlý obchod. Ale na podzim přišel propad tržeb. Konkrétní nebudu. Proč, to pořádně nevíme. Celkově je znát, že lidi mají méně volných peněz. Avšak pohled na nové letecké mapy mě usvědčuje v tom, že peníze končí v rekonstrukcích obydlí, bazénech a autech.

Život podnikatele

Vcelku jsem si byl poslední roky vědom toho, že k nějaké obživě a také naplnění určitých myšlenek je třeba mít produkt. Čiliže nebýt zaměstnancem ani na IČ. A mít něco, co lze opakovaně prodávát. A mít něco vlastního. Vlastní výrobní prostředek.

V listopadu 2013 jsem sednul a začal pomalu po večerech a dovolených vyvíjet software na vytěžování dat z dokumentů. Brzy jsem pochopil, že za 3 měsíce práce po večerech to nebude a že buduji vcelku větší aplikaci.

Od 1.března jsem využil jedné životní přiležitosti, nastoupil naplno do podnikání a ukončil po 6 letech zaměstnání jako programátor aplikací pro pražskou OpenCard.

Koncem června se povedlo dodělat aplikaci do předveditelného technologického dema.

V současnosti již probíhá realizace prvních zakázek a další jsou v jednání.

Asi to vypadá na hezký příběh. Možná ano, ale je to hodně tvrdě vykoupeno a budoucnost není jistá. Pokud jste zaměstnanci, tak buďte rádi, že jimi jste a že máte ty sociální jistoty. Můj život a uvažování se hodně změnilo. Je to dřina. Ale zábavná. Nenudím se.

V praxi to vypadá tak, že:

Makáte 7 dní v týdnu. Z toho 2 dny zvolníte a můžete se jít sedřít do posilovny. Třeba... Po pár mesících jsem teď v práci na pár dní kvůli vedru vypnul. U mě neslýchané.

Dělám obor, který moc firem (i na světě) nedělá. Analýzu a vytěžování dokumentů. Co si neuděláte, tak to nemáte. Od sehnání informací po realizaci.

Když Vám řekne zákazník, že se mu řešení líbí a že by do toho eventuelně šel, tak to neznamená kšet a peníze na účtě.

Socialismus, socialistické myšlení a socialistický způsob práce není zcela mrtvý. Nejenom u lidí, kde to chápu, ale i ve firmách a v jejích vedeních. Efektivita práce a rychlost jednání je v Česku katastrofická.

Jsou to vcelku nervy. Ale zvyknete si.

Velké peníze najednou se špatně vydělávájí. Ale hodně malých peněz, tak to je o dost lepší. Je vidět, že ve firmách nejsou moc peníze. Podnikal jsem asi před 15 lety (hlavní výdělečná činnost) a hodně se toho změnilo.

Jinak pracujete

Je hodně velký rozdíl mezi prací zaměstnance a živnostníka. A také je rozdíl být zaměstnancem, úspěšným zaměstnancem a živnostníkem. Záměrně neudávám název úspěšný podnikatel, protože se mě to zatím netýká.

Vaše práce v IT vypadá jinak.

Řešíte časovou pracnost. Jak co stihnout. Jak si sehnat informace. Do toho si napíšete pár obchodních nabídek. Spolehlivost.

V programování řešíte zejména algoritmy a datové struktury. Nějaké ukládání a čtení dat z databáze a práci s XML berete jako odpočinkovou činnost. Podle mě je cena aplikace v počtu algoritmů. A jako algoritmus moc nepovažuji uložení do databáze a zobrazení dat jako HTML stránky s kopcem Javascriptu. Co má smysl je integrace s okolním světem a aplikacemi. Hodně se aplikace stěhují do online služeb.

Je vcelku jedno v jakém jazyce a verzi frameworku, když existuje, napíšete aplikaci. Důležité je, co ta aplikace umí a co Vy nejlépe umíte.

3 týdny práce jen s testy a v grafových strukturách bez výstupu do GUI. Naprosto normální. Smazat týden práce. Bohužel také normální.

Osobně jsem zjistil, že dělám pár základních činností při vlasním programování:

  • implementace algoritmů 

  • semtam je třeba zvětšit/změnit/přidat datové struktury 

  • ladění toho, co se napsalo 

  • integrace komponent. Jak do celku  aplikace, tak do GUI. 

  • Refaktoring. Třeba proto, že to je málo obecné nebo se s danou věcí špatně pracuje. 

  • opravujeme testy a chyby. 

  • nějaké vylepšování a opravy „restů“ a dlouho hnijících chyb z dob, kdy nebyly zkušenosti 

  • semtam si člověk napíše nějaký prototyp, aby si ověřil, že to či ono je správná cesta. Nebo jen zjistíte, jak co funguje. 

Hodně Vám pomůže při používání git verzovacího systému aplikace gitstat . Víte, co kdy a jak dlouho děláte.

Co vlastně odborně dělám

Psal jsem o tom, že dělám vytěžování dat z dokumentů. V praxi to znamena, že vezmete texťák nebo PDF soubor a z něj dostanete data = texty. Těch souborů mohou být jednotky, stovky nebo tisíce. Výstup přededete do zvoleného výstupního formátu.

Obor se jmenuje „document capture“ nebo „document analysis“.

Celkově jsem řešil a řeším tyto úlohy:

  • shluková analýza – nalezení a rozpoznání shluků dat a textu. Od konkrétních písmen po bloky textu. 

  • detekce layoutu, tabulek, sloupců a řádků tabulek, odstavců, obdelníkových oblastí textu nebo polygonů textu. 

  • detekce formulářových prvků (label a hodnota) 

  • rozpoznávání dat a konkrétních datových typů na základě nějaké tokenizace písmen a slov (čísla, písmena, oddělovače,...) 

  • rozpoznávání dat z dokumentů na základě rozpoznávacích šablon = předpisů pro rozpoznávání. 

  • validace dat. Jak konkrétních položek a datových typů, tak i celých částí stromů 

  • vyhledávání textu v obdelníkových oblastech anebo na grafových nebo maticových strukturách 

  • četnosti výskytu a kvantifikátory 

  • tvorba vlastních stromových struktur pro ukládání dat 

  • GUI funguje na základě zasílání událostí. Tedy řízení aplikace vlastními zprávami. 

  • práce se slovníky dat 

  • jednoduché klasifikace dokumentů 

  • matematické a logické závislosti dat a shluků dat 

  • vlastní GUI komponenta/y na visualizaci dat. Nějaké analyzéry dat. 

  • dávkové zpracování dat a vlastní XML „jazyk“ pro rozpoznávání dat 

  • stavové automaty 

  • semtam nějaka geometrie s obdélníky a práce se souřadnicemi. 

Celkově je to na napsání hodně článků. Možná na nějakou zajímavou přednášku přístí rok. Uvažuji i o opensourování engine a aplikace, až uzraje čas. Teď jsou priority vyrobit, prodat, vyfakturovat.

Pokud budete hledat informace z tohoto oboru, tak čekejte anglické texty psané Japonci a Němci. Díky za ně.

Pár postřehů ze soukromého života

Za skoro 2 roky, co dělám projekt jsem změnil dost názor na hodnotu práce. Dá to vcelku zabrat něco vytvořit. Důležité je mít vstupní kapitál. Buď peníze nebo čas. Už jsem slyšel o hodně pěkných nápadech, ale podstatně méně o nějaké realizaci.

Zjistil jsem, že musím kombinovat jednoduchou, složitější a těžkou práci nebo úkoly. Utahat se po pár týdnech složitou úlohou nebo blbě navrženými datovými strukturami není problém. Pak pár dní nic nevymyslíte, než si hlava odpočine. Dodávat mozku hořčík je občas hodně důležité, pokud pracujete hodně hlavou.

Na podzim minulého roku jsem měl z posilovny a díky sledu pár okolností natržený prsní sval. 1-2 měsíce výpadek v cvičení. A  neuvěřitelné bolesti první 2 týdny. 3 dny jsem se nebyl schopen pořádně obléci a svléci. Je to zajímavé, ale po pár měsících cvičení dojdete do stavu, kdy máte výsledky, nabíráte větší váhy, sílíte. Ale najednou musíte více dbát na techniku, občas zajít k trenérovi. Důležitá je strava, suplementy a odpočinek. Stací nerovnováha ve svalech (disbalance), trochu únavy, stresu a je to cesta do průšvihu. Je hodně důležitý cvičit nohy a břicho.

Co bude dál ? Asi jako hlavní cíl mám přežít první rok podnikání. Možnosti jsou buď úspěch nebo bankrot. Bankrot už znám z minulosti, tak zkusím to první.

gf

Verze pro tisk

pridej.cz

 

DISKUZE

Nechat se zotročit nebo podnikat 28.8.2015 15:47 Jan Němec
  L Re: Nechat se zotročit nebo podnikat 1.9.2015 10:49 Pavel `Goldenfish' Kysilka




Příspívat do diskuze mohou pouze registrovaní uživatelé.
> Vyhledávání software
> Vyhledávání článků

28.11.2018 23:56 /František Kučera
Prosincový sraz spolku OpenAlt se koná ve středu 5.12.2018 od 16:00 na adrese Zikova 1903/4, Praha 6. Tentokrát navštívíme organizaci CESNET. Na programu jsou dvě přednášky: Distribuované úložiště Ceph (Michal Strnad) a Plně šifrovaný disk na moderním systému (Ondřej Caletka). Následně se přesuneme do některé z nedalekých restaurací, kde budeme pokračovat v diskusi.
Komentářů: 1

12.11.2018 21:28 /Redakce Linuxsoft.cz
22. listopadu 2018 se koná v Praze na Karlově náměstí již pátý ročník konference s tématem Datová centra pro business, která nabídne odpovědi na aktuální a často řešené otázky: Jaké jsou aktuální trendy v oblasti datových center a jak je optimálně využít pro vlastní prospěch? Jak si zajistit odpovídající služby datových center? Podle jakých kritérií vybírat dodavatele služeb? Jak volit vhodné součásti infrastruktury při budování či rozšiřování vlastního datového centra? Jak efektivně datové centrum spravovat? Jak co nejlépe eliminovat možná rizika? apod. Příznivci LinuxSoftu mohou při registraci uplatnit kód LIN350, který jim přinese zvýhodněné vstupné s 50% slevou.
Přidat komentář

6.11.2018 2:04 /František Kučera
Říjnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná v listopadu – již tento čtvrtek – 8. 11. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma umění a technologie, IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

4.10.2018 21:30 /Ondřej Čečák
LinuxDays 2018 již tento víkend, registrace je otevřená.
Přidat komentář

18.9.2018 23:30 /František Kučera
Zářijový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 20. 9. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

9.9.2018 14:15 /Redakce Linuxsoft.cz
20.9.2018 proběhne v pražském Kongresovém centru Vavruška konference Mobilní řešení pro business. Návštěvníci si vyslechnou mimo jiné přednášky na témata: Nejdůležitější aktuální trendy v oblasti mobilních technologií, správa a zabezpečení mobilních zařízení ve firmách, jak mobilně přistupovat k informačnímu systému firmy, kdy se vyplatí používat odolná mobilní zařízení nebo jak zabezpečit mobilní komunikaci.
Přidat komentář

12.8.2018 16:58 /František Kučera
Srpnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná ve čtvrtek – 16. 8. 2018 od 19:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát jsou tématem srazu databáze prezentaci svého projektu si pro nás připravil Standa Dzik. Dále bude prostor, abychom probrali nápady na využití IoT a sítě The Things Network, případně další témata.
Přidat komentář

16.7.2018 1:05 /František Kučera
Červencový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 19. 7. 2018 od 18:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát bude přednáška na téma: automatizační nástroj Ansible, kterou si připravil Martin Vicián.
Přidat komentář

   Více ...   Přidat zprávičku

> Poslední diskuze

31.7.2023 14:13 / Linda Graham
iPhone Services

30.11.2022 9:32 / Kyle McDermott
Hosting download unavailable

13.12.2018 10:57 / Jan Mareš
Re: zavináč

2.12.2018 23:56 / František Kučera
Sraz

5.10.2018 17:12 / Jakub Kuljovsky
Re: Jaký kurz a software by jste doporučili pro začínajcího kodéra?

Více ...

ISSN 1801-3805 | Provozovatel: Pavel Kysilka, IČ: 72868490 (2003-2024) | mail at linuxsoft dot cz | Design: www.megadesign.cz | Textová verze