LINUXSOFT.cz Přeskoč levou lištu

ARCHIV



   

> Ukončení provozu LinuxSoftu, novinky za 2015-2018

Po 3 letech přináším pár informací o ukončení provozu Linuxsoftu. A něco málo novinek z mého odborného a soukromého života.

15.12.2018 20:00 | Pavel `Goldenfish' Kysilka | přečteno 14779×

Linuxsoft.cz a ukončení provozu

Linuxsoft.cz již pár let stagnuje. A nastal čas změnit formu, jak je provozován. Stránky www.linuxsoft.cz budou v první fázi přesunuty do archivu a budou pouze v režimu pro čtení s jasným označením, že se jedná už jen o archív. Anglická a polská verze bude zrušena. V druhé fázi přegeneruji články do PDF formátu podle seriálů a to bude vše co bude dostupné. Přijde mi to jako důstojná forma současného obsahu. Toto by mělo nastat v průběhu vánočních svátků. Oficiální oznámení ještě vyjde.

Hodně jsem přemýšlel, jak by měl Linuxsoft.cz pokračovat. Poslední roky díky výpadkům financí z reklamy již nebyly finance na články a nový obsah.

Finance jsou nyní u mě díky podnikání ve velmi dobrém stavu a uvažoval jsem o tom, zda nerozjet příští rok redakční činnost. Úvaha byla takových 30.000 Kč investic měsíčně. Ale nevidím to jako návratnou investici.

Změnilo se zásadně používání internetu. Výchozí bod pro návštěvníka již nejsou internetové servery s obsahem, ale vyhledávače a sociální sítě. Ty mají informace, návštěvnost, finance a reklamu. Jako producent obsahu jsem ve velké nevýhodě a nemohu nějak moc konkurovat.

Na reklamě lze měsíčně vydělat 2-5 tisíc. Jeden kvalitní článek má cenu 2000,-Kč. Autor může jít dělat za 2-7 tisíc denně do firemního prostředí podle znalostí. Rovnice je neúprosná. Je to na zavření.

Je hodně nedostatkových témat na českém webu. To same chybí v Čechách kvalifikovaní IT pracovníci. Ale toto jako vydavatel nezlepším.

Budoucnost nemají růžovou ani české linuxové portály. Aktuálně žije již jen root.cz a u toho si nejsem také moc jistý, když se podívám na to, jak se na něm začínají objevovat kontroverzní články a umělě vyvolané diskuze, které mají za úkol především zvýšit návštevnost.

O prodeji Linuxsoftu neuvažuji. Drobné zase tolik nepotřebuji...

Další sekce blogu se již budu věnovat novinkám a historii okolo mé osoby.




Historie kontraktora 2015-2018

V roce 2015 jsem se pokoušel rozjet projekt na extrakci dat z dokumentů. Toto se nepodařilo. Zbylo mi potom hodně zdrojového kódu napsaného a nedokončeného software. A taky nějaký dluh. Z dluhů jsem se minulé léto dostal.

Začal jsem dělat vývoj software pro korporace formou menších kontraktů na platformě Java a Oracle. Během nějaké doby jsem zjistil, že více se platí za údržbu software=bugfixing. Tomuto jsem se začal věnovat naplno v banko a telco sektoru jako programátor a analytik. A začlo mě to i bavit.

V praxi se jedná o to, že opravujete pro zákázníky chyby v jejich software. Nikdo to moc dělat nechce. Práce je velmi dobře placená. Ale je to rasovina. Občas je to velmi vysilující činnost.

Dostanete seznam chyb. Ty musíte v nějakém čase vyřešit. Chyby nemusí být přesně zadány a mnohdy nejdou ani nasimulovat. V neznámém zdrojovém kódu velikosti 1-2M codebase, 3-15 systémů/projektů a dokumentaci se musíte velmi rychle zorientovat. Provést analýzu, vyhodnotit dopad, naprogramovat úpravy a testy. Denně děláte v neznáném prostředí napříč více systémy.

Odborně jsem se hodně posunul dopředu. Hodně velkou chybou bylo, že jsem to neudělal dříve. Bohužel jsem zjistil, že jsem dříve jako zaměstnanec v malých firmách vcelku dost zakrněl. O dost věcech jako o správném softwarovém vývoji se v malých firmách jen mluvilo. Ale prakticky se to nikam moc neposouvalo. Teď už dost věcí z toho dělám. Člověk je často tak bohatý (duchem, odborně a finančně) jako jeho známí okolo.

Projekt TExtractor

Nějaký rok se věnuji programování soukromého projektu na extrakci dat z dokumentu. Jak je čas a energie. Někdy 2 měsíce po večerech. Někdy na něj pár měsíců nešáhnu. Projekt jsem dal pod Jenkins CI. Opravuji stále dost chyb z dob překotného vývoje, kdy se rozbíjely testy dalšími úpravami, aby bylo co dodat zákazníkům jako demo.

Povedlo se mi zapracovat na rozpoznávání clusterů, textových bloků a tabulek v PDF formátu. Mam dobrý základ na rozpoznávání tabulek. Chybí mi vyhledávání víceřádkových bloků v PDF a rozpoznávání složitých tabulek s různými anomaliemi. Webový frontend je v plánu.

Po čase mi došlo i pár zásadních chyb z tohoto projektu:

  • aplikace musí být webová a to zejména jako demo. Většina věcí jede dneska přes web.
  • nelze prezentovat nedokončený projekt, i přesto, že máte čas na jeho uvedení do provozu při prezentaci.
  • pokud zavádíte novou technologie=software, tak je třeba upravit i podnikové procesy. A toto Váš zákazník často nezná a neví. Ten kdo to ví, už většinou něco hotového má.
  • český trh je malý. Zákazník požaduje co největší kvalitu za co nejmenší cenu. Český trh je dobrý na ozkoušení a kritiku, ale velké peníze vyděláte v cizině. Hodně uvažuju o Asii nebo jižní Americe nebo Africe. Nové věci, co děláte jsou pro vás i tamního zákazníka malý zázrak. A není tam nějaká historie v podobě existujících řešení. Je to dobře vidět v tom, jak se rychle přijímají nové aplikace nebo i platební metody.
  • webové API je nutnost (REST, SOAP webservices)

Linux a jak jej používám

Osobně jedu na pracovní stanici a na notebooku na Linuxu. Beru to jako běžnou věc. Vyjímečně nějaké spuštění virtuálu s Windows či vzdálená plocha s Windows.

Začal jsem používat InteliJ IDEA vývojové prostředí místo Eclipse IDE. Produktivita šla hodně nahoru a odpadly nějaké nemoci z Ecipse IDE. I když jsem si velmi špatně zvykal na některé nové ovládání aplikace a klávesové zkratky.

Začal jsem psát dost věcí v UML a k tomu používám CASE nástroj Visual Paradigm. Doplnil jsem si vzdělání v oblasti architektury IT systémů.

V Javě jsem začal používat plně Spring framework a J2EE.

Na myšlenkové mapy používám FreeMind.

Ke komunikaci Skype.

Linuxový desktop je hodně použitelný z pohledu vývojáře. Nějaké mouchy má, ale v práci to člověka neomezuje.

Jinak dále používám z nástrojů Gerrit nebo GitLab, Jenkins CI, SonarQube. Občas docker.

Hodně jsem začal používat čtečku logů - OtrosLogViewer.

Přestal jsem skoro sledovat televizi. Raději si pustím něco na Youtube.

Hodně mě překvapila podpora hardware i ve stabilní distribuci Debian.

Na pracovní stanici jedu na 32 jádrovém AMD ThreadRipper 2990WX. 64GB RAM. NvME rychlé Sansugn EVO SSD disky. Stroj je hodně naddimenzovaný a trochu je stavěn pro radost. Ale u kompilací zdrojového kódu, spuštění testů, serverů a virtuálních strojů je hodně velkým pomocníkem a dovede šetřit hodně času. Většina věcí běží naprosto plynule. Zpracování úloh využívajících paraelizaci je neuvěřitelně rychlé. Na druhou stranu vidím, že dost věcí paraelizovaných není a někdy je to k pláči.

Na 31.5 palcovém Eizo monitoru ve 4K rozlišení se nádherně pracuje. Semtam to má nějaké mouchy u starších aplikací. Zvukově BezerDynamics 1990 nebo 1770 PRO + sluchátkové převodníky.

Notebook na cesty a návštěvy u zákazníků mám ThinkPad E580 s doplněnou pamětí na 32GB a Samsung SSD diskem.

Na nějaké rychlé serfování na internetu používám chytrý telefon s Androidem a ani počítač/notebook nezapínám.

Hodně jsem začal poslouchat ruskou klubovou(taneční) muziku. Kvalita, talent a vývoj je úplně někde jinde než u evropské hudby. Českou hudbu, která zakrněla mezi pop-rock-folk a retro 70-80 let už raději nehodnotím.

Pokud budete hledat Linux, tak ho hodně najdete v korporátech. Jak na serverech. Tak i u vývojářů (5-25% lidí podle týmů). Je naprosto běžné, že u vývoje Javy máte na korporátních wiki návody pro Linux nejen pro nějaký onboarding.

Osobní život

Vcelku jsem začal dost řešit poslední 2 roky nějakou kvalitu života. V domácnosti došlo k velké modernizaci a výměně všeho možného. Dost věcí se začlo i časem rozpadat. Do domácnosti vstoupila i nějaká chytrá elektronika jako TV, váha, meteostanice, hodinky, pračka, fotomobily, ....

Řeším i pomalu nějaké nové bydlení. Ale ceny i kvalita jsou tragické a hodně přestřelené.

Začal jsem po 2.5 letech opět cvičit. Předtím jsem řešil bolesti ramen a zad.

Hodně uvažuju o tom, že běhěm pár let odjedu z ČR. Politika, uvažování lidí, spolehlivost lidí, služby, nadšení něco dělat, vlastní uvažování, kvalita potravin a oblečení jsou tu tragické. Pokud se něco nezmění, tak je to spíše otázka větších finančních rezerv.

Nějaký cíl je vydělat další miliony ročně. Ten jeden už umím. Nic tajného-registr plátců DPH je veřejně přístupný.

Pavel Kysilka

Verze pro tisk

pridej.cz

 

DISKUZE

Nejsou žádné diskuzní příspěvky u dané položky.



Příspívat do diskuze mohou pouze registrovaní uživatelé.
> Vyhledávání software
> Vyhledávání článků

28.11.2018 23:56 /František Kučera
Prosincový sraz spolku OpenAlt se koná ve středu 5.12.2018 od 16:00 na adrese Zikova 1903/4, Praha 6. Tentokrát navštívíme organizaci CESNET. Na programu jsou dvě přednášky: Distribuované úložiště Ceph (Michal Strnad) a Plně šifrovaný disk na moderním systému (Ondřej Caletka). Následně se přesuneme do některé z nedalekých restaurací, kde budeme pokračovat v diskusi.
Komentářů: 1

12.11.2018 21:28 /Redakce Linuxsoft.cz
22. listopadu 2018 se koná v Praze na Karlově náměstí již pátý ročník konference s tématem Datová centra pro business, která nabídne odpovědi na aktuální a často řešené otázky: Jaké jsou aktuální trendy v oblasti datových center a jak je optimálně využít pro vlastní prospěch? Jak si zajistit odpovídající služby datových center? Podle jakých kritérií vybírat dodavatele služeb? Jak volit vhodné součásti infrastruktury při budování či rozšiřování vlastního datového centra? Jak efektivně datové centrum spravovat? Jak co nejlépe eliminovat možná rizika? apod. Příznivci LinuxSoftu mohou při registraci uplatnit kód LIN350, který jim přinese zvýhodněné vstupné s 50% slevou.
Přidat komentář

6.11.2018 2:04 /František Kučera
Říjnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná v listopadu – již tento čtvrtek – 8. 11. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma umění a technologie, IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

4.10.2018 21:30 /Ondřej Čečák
LinuxDays 2018 již tento víkend, registrace je otevřená.
Přidat komentář

18.9.2018 23:30 /František Kučera
Zářijový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 20. 9. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

9.9.2018 14:15 /Redakce Linuxsoft.cz
20.9.2018 proběhne v pražském Kongresovém centru Vavruška konference Mobilní řešení pro business. Návštěvníci si vyslechnou mimo jiné přednášky na témata: Nejdůležitější aktuální trendy v oblasti mobilních technologií, správa a zabezpečení mobilních zařízení ve firmách, jak mobilně přistupovat k informačnímu systému firmy, kdy se vyplatí používat odolná mobilní zařízení nebo jak zabezpečit mobilní komunikaci.
Přidat komentář

12.8.2018 16:58 /František Kučera
Srpnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná ve čtvrtek – 16. 8. 2018 od 19:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát jsou tématem srazu databáze prezentaci svého projektu si pro nás připravil Standa Dzik. Dále bude prostor, abychom probrali nápady na využití IoT a sítě The Things Network, případně další témata.
Přidat komentář

16.7.2018 1:05 /František Kučera
Červencový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 19. 7. 2018 od 18:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát bude přednáška na téma: automatizační nástroj Ansible, kterou si připravil Martin Vicián.
Přidat komentář

   Více ...   Přidat zprávičku

> Poslední diskuze

31.7.2023 14:13 / Linda Graham
iPhone Services

30.11.2022 9:32 / Kyle McDermott
Hosting download unavailable

13.12.2018 10:57 / Jan Mareš
Re: zavináč

2.12.2018 23:56 / František Kučera
Sraz

5.10.2018 17:12 / Jakub Kuljovsky
Re: Jaký kurz a software by jste doporučili pro začínajcího kodéra?

Více ...

ISSN 1801-3805 | Provozovatel: Pavel Kysilka, IČ: 72868490 (2003-2024) | mail at linuxsoft dot cz | Design: www.megadesign.cz | Textová verze