LINUXSOFT.cz Přeskoč levou lištu

ARCHIV



   

> Online přenos z LPT4 realitou

Jak mohli někteří návštěvníci serveru www.linuxsoft.cz zaznamenat, v Teplicích proběhlo již čtvrté setkání linuxových příznivců, tentokrát zvláštní tím, že bylo živě přenášené po internetu.

11.7.2006 06:00 | František Bublík | přečteno 8105×

Na úvod bych rád upozornil, že se tento článek nezabývá technickými detaily přenosu, ale jen akčními prvky, které tuto událost provázely. O technických podrobnostech a použitém softwaru bude pojednávat příští článek, který je již ve stádiu zrodu a na tento v krátkém časovém sledu naváže.

Jak mohli někteří návštěvníci serveru www.linuxsoft.cz zaznamenat, v Teplicích proběhlo již čtvrté setkání linuxových příznivců, tentokrát zvláštní tím, že bylo živě přenášené po internetu. Akce byla oznámena přibližně týden předem na www.linuxsoft.cz a rovněž se objevila ve zprávičkách na rootu a abclinuxu. Co bylo cílem akce a jaké byly vůbec důvody konání? Nutno říci, že hlavním motivem byla recese. Na LPT se scházíme především kvůli zábavě. Dalším důvodem byla výzva, zda takovou věc budeme schopni společnými silami uskutečnit. Takováto koncentrace IT pracovníků a nadšených amatérů přímo inspirovala k nějaké akci.

Na začátku jsme si stanovili dvě základní pravidla. Náklady musí být nulové nebo minimální a celé to samozřejmě musí běžet na Linuxu. Nápad původně vznikl již před konáním LPT3 a na této sešlosti jsme jej také podrobně prodebatovali. K tomu, aby se celá věc mohla uskutečnit, bylo nutné najít vhodný prostor s konektivitou. Zde přispěl svou pomocí Marek Penguin Olšavský a navrhl hospůdku "U veselýho Mandlu", nad kterou o patro výš bydlí jeho známý, vlastnící 256 KB/s linku pro upload. Dále bylo nutné najít nějaký webserver s dobrým výkonem a silnou linkou, který bude poskytovat ten večer html stránku s naším přenosem. Jako první mne napadlo obrátit se na lidi z linuxsoftu a zde se opět přičinil Marek, který mne předběhl a vše s Františkem Huckem a Ondrou Čečákem domluvil.

Takže místa odkud a kam se bude vysílat byla vyřešena a nyní bylo zapotřebí dát dohromady hardware. Na dřívější LPT si někteří účastníci nosili notebook, takže jsme měli k dispozici jeden, na kterém poběží software pro webkameru a upload obrázků, a druhý jako záložní, kdyby se objevila nějaká nepředvídatelná závada. Otázka, jakou webkameru použít, byla zodpovězena faktem, že jsme měli k dispozici jen jedinou, a to mojí, značky Labtec. Dále bylo nutné opatřit síťový kabel asi 20 metrů dlouhý, pro připojení k routeru. Tohoto úkolu se ujal Petr Jakubec, který raději a kvůli rezervě sehnal kabel dlouhý 30 m, s tím, že jej po skončení akce použije. Do tohoto odstavce musím zahrnout ještě další doplňky. Jednou z důležitých součástí byla stolní lampička se 100W žárovkou. Místnost, odkud jsme vysílali, je dosti tmavá a úsporně osvětlená. Samozřejmostí byla také prodlužovací šňůra s trojzásuvkou, protože zásuvek kolem počítače není nikdy dost. Dalším potřebným kusem hardwaru byl stojan na noty, na který jsme připevnili webkameru.

Bylo na čase se věnovat organizaci online přenosu, a musím říci, že bez ochotných lidí by se nemohlo nic podobného uskutečnit. Samozřejmě, že jsme naráželi na problémy. S Pavlem Kuchařem, na jehož notebooku vše mělo běžet, jsme se sešli až na potřetí. Bylo nutné vyzkoušet spolupráci webkamery s jeho notebookem, naistalovat potřebný software a zkusmo uploadovat pár minut na server obrázky. Po několika pokusech v internetové kavárně s wifi kartou jsme skončili u mne doma na pevném připojení a vše úspěšně zprovoznili. Chvíli jsme se na sebe dívali přes internet a při vědomí, že naše snímky putují na server a zase zpátky do spuštěného prohlížeče, jsme se začali na páteční přenos opravdu těšit. Pavel byl také iniciátorem založení samostatné místnosti na www.xchat.cz, kam jsme návštěvníky prostřednictvím odkazu na naší stránce pozvali.

Vytvoření definitivní verze stránky, na které bude běžet přenos, připadlo na Marka Olšavského jako na zkušeného webaře. Bohužel v čase, kdy se měl výrobě stránky věnovat, na něj připadlo zároveň silné pracovní vytížení, a tak se pokusil jen "zvalidnit" mnou vytvořenou stránku testovací. Ve výsledku to dopadlo tak, že stránka měla sice validní html kód, ale přestal v ní fungovat javascript, který obnovoval obrázky. Takže v pátek dopoledne po obdržení nepovedeného dílka jsem nastartoval webový editor NVU a jal se nějak přijatelně stránku vytvořit. Použil jsem příklad stránky s javascriptem, kterou jsem nalezl na internetu a která byla poskytnuta autorem pro volné použití. Stránku jsem pak rychle uploadnul na server. V této fázi mi ještě pomáhal Pavel Kuchař, který mi prostřednictvím ICQ vynadal za překlepy a barvu pozadí textu, protože v původních verzích byl nečitelný. Na svou obhajobu musím říct, že jsem byl opravdu v časové tísni, neboť i mne čekaly ten den ještě pracovní povinnosti.

Den "D", jak stressově začal, tak také pokračoval. Odpoledne po práci jsem do sportovní tašky napěchoval asi patnáctimetrovou prodlužovačku, webovou kameru, lampičku + dvě náhradní žárovky, notový stojan, lepící pásku a instalační DVD Mandrivy. Oblečen do vypraného trička s nápisem Czilla.cz jsem vyrazil do hospůdky. Jako první příchozí mne přívítal na terase sedící pohodář, Tomáš Němec, jehož notebook měl fungovat jako záloha. Protože je také vlastníkem mobilního připojení, v duchu mne napadla i možnost nouzového připojení k internetu přes jeho modem, kdyby něco kikslo. No, málem jsme se toho dočkali. Jali jsme se připravovat salónek pro přenos. Notový stojan byl umístěn na židli a k němu připevněna kamera. Úhel kamery zabíral celý stůl, lepší místo než v rohu u okna nebylo. Lampičku jsme otočili žárovkou ke stropu, abychom docílili rozptýleného osvětlení. Rozsvítili jsme všechny žárovky, které v místnosti byly, a ještě vytáhli rákosové roletky na oknech. Zpočátku bylo světla dost. Mezitím dorazil i Pavel Kuchař, a tak jsme hned umístili jeho notebook do blízkosti kamery a obojí propojili. Půl hodiny před ohlášeným začátkem přenosu dorazil Petr Jakubec, na krku věnec z třicetimetrového síťového "patch" kabelu.

Zdálo se, že vše do sebe zapadá až do chvíle, než jsem zkusil zatelefonovat dotyčnému pánovi, co nás měl připojit na internet. První nepříjemný pocit, když nezvedal telefon, se zvětšoval s každým dalším pokusem. Nakonec jsem oběhl dům a zazvonil na jeho zvonek. Po chvíli přišla otevřít jeho dcera a sdělila mi, že tatínek je s maminkou na nákupech v hypermarketu. Domluvili jsme se, že mu budem oba telefonovat. Bylo ještě zhruba dvacet minut do začátku přenosu a zbývala naděje, že se včas vrátí. Mezitím se již sešlo dost lidí a salónek se zaplnil. Pět minut před šestou jsem upnul naději na náhradní připojení k modemu Tomáše Němce. Potřebovali jsme přetáhnout jeden konfigurační soubor do druhého notebooku. Na stole se hned objevily tři flashdisky, které přítomní našli po kapsách. Konfigurák byl přenesen. Asi deset minut po šesté hodině, přávě když Tomáš zapojoval svůj GPRS modem do zásuvky, se ve dveřích objevil náš připojovatel s omluvným výrazem ve tváři. Evidentně na nás zapomněl. "Linuxákovi" by se to nestalo. Během dalších deseti minut jsme měli kabel natažený přes jeho balkon a propojený s notebookem a ... síť nešla. Další telefonát do horního patra, jaké že jsou parametry sítě, když avizované DHCP nefunguje. Po nastavení parametrů sítě se opět nic nedělo a nakonec jsme se nahoru dostavili i s notebookem a zkusili projít znovu všechna nastavení. Zjistili jsme, že připojení je přes wifi router a jeho majitel si nakonec vzpomněl, že má na něm zapnutý firewall. Po jeho vypnutí jsme konečně mohli na internet. Znovu jsme dole v salónku vše propojili, spustili software pro kameru a uviděli první obrázek v prohlížeči. Asi 40 minut po původně ohlášeném začátku jsem mohl říci: "Pánové jsme online". Ještě nebyl všem potížím konec. Po chvíli jsme zjistili, že se obrázek na webu přestal obnovovat. Pohled na konzoli nás v tom utvrdil. Program pro upload snímků ztratil spojení se serverem. Zkusili jsme jej znovu spustit a spojení vydrželo asi necelou minutu. Při dalších pokusech se interval spojení pohyboval vždy mezi 20 - 60 sekundami. To co fungovalo v "laboratorních podmínkách" z mého počítače a mého připojení, nechtělo fungovat zde. Zřejmě byla na vině (ne)kvalita připojení. Na pomoc přispěchal Petr Jakubec, který v krátkém čase vymyslel a sepsal script, který opakovaně vypínal a spouštěl program. Nefungovalo to sice ideálně, ale fungovalo to použitelně. Od této chvíle jsme si již značně vyčerpaní mohli sednout a vypít první pivo.

Teď jsme si teprve začali užívat setkání s přáteli, ale i novými účastníky, kterých bylo tentokrát hodně. V průběhu večera se počet přítomných měnil, ale v jednu chvíli nás sedělo kolem stolu 16 lidí, což je rekordní počet od první Linux party, kdy nás bylo přes dvacet. Jeden z nováčků si přinesl notebook, za účelem nainstalování Linuxu. Tohoto úkolu se ujal momentálně nevyužitý Tomáš Němec a vedl spolu s Petrem Jakubcem "mini installfest". Také jsme si vzpoměli na naši místnost na xchatu. Bohužel v tom shonu nebylo kdy se věnovat návštěvníkům a vlastně nebyl dlouho ani internet. Teprve před sedmou hodinou jsme se tam s Pavlem Kuchařem koukli a zjistili, že (jak jinak) všichni už jsou dávno pryč. Přesto nás ještě později v průběhu večera několik lidí na xchatu navštívilo a pozdravilo. Jako jedna z posledních se ozvala nějaká slečna Jana z Duchcova, která se zrovna učí s Linuxem pracovat. Jí jsme hromadně zamávali.

Na stole se vyjímal tučňák, větší než půllitrová sklenice, kterého donesl Standa Puffler. Poté co se na něm zmáčklo nějaké tlačítko, začal tančit a zpívat. Nevím, jestli měl v sobě Duracell či Energizer, ale měl takovou páru, že málem Markovi Olšavskému převrhnul pivo. Ještě jsem stačil sesumírovat několik statistických údajů ohledně preferovaných distribucí, desktopu a prohlížeče. A pak už se konaly jen debaty, jídlo a pivo. Konečný rezultát z celé akce? Stálo to za to. V budoucnosti, kdy se přímé přenosy z linuxových, pivních setkání stanou standardem, budeme moci říci: "Byli jsme první".

František Bublík

Zde je výsledek mini ankety.

Preferovaná distribuce:

Mandriva 8
Fedora 3
Gentoo 2
Centos 2
Debian 1
Ubuntu 1
Aurox 1
dále byli přítomní jeden uživatel BSD, jeden MacOS a 3 uživatelé Windows.

Preferovaný okení manager:

KDE 7
Xfce 2
Gnome 1
Fvwm 1
Fluxbox 1
Windowmaker 1

Preferovaný webový prohlížeč:

Firefox 9
Opera 5
Kongueror 1
Galeon 1
links-graphic 1

Verze pro tisk

pridej.cz

 

DISKUZE

Nejsou žádné diskuzní příspěvky u dané položky.



Příspívat do diskuze mohou pouze registrovaní uživatelé.
> Vyhledávání software
> Vyhledávání článků

28.11.2018 23:56 /František Kučera
Prosincový sraz spolku OpenAlt se koná ve středu 5.12.2018 od 16:00 na adrese Zikova 1903/4, Praha 6. Tentokrát navštívíme organizaci CESNET. Na programu jsou dvě přednášky: Distribuované úložiště Ceph (Michal Strnad) a Plně šifrovaný disk na moderním systému (Ondřej Caletka). Následně se přesuneme do některé z nedalekých restaurací, kde budeme pokračovat v diskusi.
Komentářů: 1

12.11.2018 21:28 /Redakce Linuxsoft.cz
22. listopadu 2018 se koná v Praze na Karlově náměstí již pátý ročník konference s tématem Datová centra pro business, která nabídne odpovědi na aktuální a často řešené otázky: Jaké jsou aktuální trendy v oblasti datových center a jak je optimálně využít pro vlastní prospěch? Jak si zajistit odpovídající služby datových center? Podle jakých kritérií vybírat dodavatele služeb? Jak volit vhodné součásti infrastruktury při budování či rozšiřování vlastního datového centra? Jak efektivně datové centrum spravovat? Jak co nejlépe eliminovat možná rizika? apod. Příznivci LinuxSoftu mohou při registraci uplatnit kód LIN350, který jim přinese zvýhodněné vstupné s 50% slevou.
Přidat komentář

6.11.2018 2:04 /František Kučera
Říjnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná v listopadu – již tento čtvrtek – 8. 11. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma umění a technologie, IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

4.10.2018 21:30 /Ondřej Čečák
LinuxDays 2018 již tento víkend, registrace je otevřená.
Přidat komentář

18.9.2018 23:30 /František Kučera
Zářijový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 20. 9. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

9.9.2018 14:15 /Redakce Linuxsoft.cz
20.9.2018 proběhne v pražském Kongresovém centru Vavruška konference Mobilní řešení pro business. Návštěvníci si vyslechnou mimo jiné přednášky na témata: Nejdůležitější aktuální trendy v oblasti mobilních technologií, správa a zabezpečení mobilních zařízení ve firmách, jak mobilně přistupovat k informačnímu systému firmy, kdy se vyplatí používat odolná mobilní zařízení nebo jak zabezpečit mobilní komunikaci.
Přidat komentář

12.8.2018 16:58 /František Kučera
Srpnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná ve čtvrtek – 16. 8. 2018 od 19:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát jsou tématem srazu databáze prezentaci svého projektu si pro nás připravil Standa Dzik. Dále bude prostor, abychom probrali nápady na využití IoT a sítě The Things Network, případně další témata.
Přidat komentář

16.7.2018 1:05 /František Kučera
Červencový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 19. 7. 2018 od 18:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát bude přednáška na téma: automatizační nástroj Ansible, kterou si připravil Martin Vicián.
Přidat komentář

   Více ...   Přidat zprávičku

> Poslední diskuze

31.7.2023 14:13 / Linda Graham
iPhone Services

30.11.2022 9:32 / Kyle McDermott
Hosting download unavailable

13.12.2018 10:57 / Jan Mareš
Re: zavináč

2.12.2018 23:56 / František Kučera
Sraz

5.10.2018 17:12 / Jakub Kuljovsky
Re: Jaký kurz a software by jste doporučili pro začínajcího kodéra?

Více ...

ISSN 1801-3805 | Provozovatel: Pavel Kysilka, IČ: 72868490 (2003-2024) | mail at linuxsoft dot cz | Design: www.megadesign.cz | Textová verze