LINUXSOFT.cz Přeskoč levou lištu

ARCHIV



   

> Linux, IBM a SUN Microsystems

Co by asi mohlo znamenat pro GNU/Linux, pokud bude SUN Microsystems koupený IBM?

20.3.2009 10:00 | MaReK Olšavský | přečteno 3962×

Zprávičku o možném zájmu „velké modré“ IBM o SUN Microsystems jsme zveřejnili také, ale hned se nabízí spousta otázek. Napřed se zmíním, že tato informace příjemně pozvedla cenu akcií obou společností a asi dlouho nebude lepší doba pro prodej akcií SUN Microsystems, než je nyní (já jsem asi fakt spekulant, nedávno jsem prodal akcie Red Hatu, které jsem v listopadu 2008 koupil za US$ 8 a nakoupil jsem SUN Microsystems, kterému cena akcií stoupla o 25%). SUN Microsystems jsem vždy vnímal jako vynikajícího inovátora, byť poslední dobou sužovaného problémy (tuto úvahu jsem zveřejnil na svém webu) a IBM je pro mně firma se špičkovými produkty, příznivým přístupem ke GNU/Linuxu, leč občas trochu nepružná.

Likvidace konkurence

Možná to není na první pohled vidět, ale SUN Microsystems a IBM si konkurují na několika extrémně zajímavých trzích - servery, Java, databázový server a operační systémy. Pokud by se obchod zdařil, očekával bych několik (nepříjemných) důsledků:

  • Servery: SUN Microsystems produkuje servery i na svých mikroprocesorech SPARC a IBM vyrábí Power. Pro SPARC bych očekával konec, velmi podobný tomu, jak skončila Alpha od Digitalu, prostě zanikne další velmi zajímavá rodina mikroprocesorů.
  • Java: Jikes, respektive celé JDK/JRE od IBM je trochu méně známou záležitostí, než JDK/JRE od SUN Microsystems. Je pochopitelné, že SUNovská Java je na vyšší úrovni, ale konkurenční boj zde funguje, navíc IBM podporuje projekt Harmony, tj. Javu pod záštitou Apache Software Foundation. Která verze by asi přežila a jakým směrem by se Java platforma ubírala dále?
  • Databáze: IBM patří jak databáze DB2, tak konkurenční Informix. Oba servery existují pouze v komerčních verzích (vím o omezené DB2, která může posloužit vývojářům a je zdarma). SUN Microsystems je vlastníkem MySQL, která má svobodnou i komerční licenci a je velmi pravděpodobně tím nejpoužívanějším databázovým serverem na světě. Zajímavý bude osud MySQL, teoreticky to není konkurent DB2, či Informixu, ale je dost zákazníků, kteří kupují licenci na MySQL a určitě by bylo zajímavé je převést na dražší DB2, což je ale nepravděpodobný scénář.
  • Operační systémy: AIX a Solaris. Sice mám pocit, že AIX se už nějak nevyvíjí a IBM jde jednoznačně směrem podpory GNU/Linuxu, nicméně obojí je pro Solaris špatná zpráva. AIX přežívá snad jen na serverech IBM a podle všeho víceméně jen dožívá. Solaris v uzavřené podobě nejspíše také mizí z trhu, OpenSolaris si ještě nestihl vybudovat tak pevné zázemí, aby mohl přežít moment, kdy firma přestane investovat do jeho dalšího vývoje.

S platformou Java je to opravdu komplikované, konkurují si totiž nejen na úrovni JDK/JRE, ale i vývojových nástrojů. NetBeans jsou fantastickým (open source) vývojovým prostředím a poskytují skvělou platformu, bohužel IBM má svou Eclipse a nemyslím si, že NetBeans by zůstaly podporovaným produktem, byť mě osobně přijdou podstatně lepší, než Eclipse.

Pozitiva

Ač jsem výše vyjmenoval několik oblastí, kde bych cítil problém, kdyby se transakce opravdu uskutečnila, jsou zde i produkty a služby, které se nepřekrývají, ale doplňují. IBM by se stalo silným na poli virtualizace (desktop - VirtualBox, server - xVM) a posílila by svou roli jako tvůrce kancelářského balíku (OpenOffice.org/StarOffice); s prominutím, ale Lotus snad nikdo nepoužívá.

SUN Microsystem má nejspíše poměrně velké problémy, ale nevěřil bych, že mu hrozí krach. Pokud jej koupí IBM, nečekám zánik celého portfolia SUN Microsystems, budou místa, kde se jejich produkty stanou silnějšími a překrývající se technologie jsou již dneska se svobodnými zdrojovými kódy, takže snad by bylo reálné jejich další přežití a alespoň komunitní vývoj.

Kde je tedy ten GNU/Linux?

Všude. V tomto blogspotu jsem to již nastínil. GNU/Linux na tom jedině vydělá, protože IBM jej evidentně vede jako hlavní platformu do budoucna a pokud zastaví podporu Solarisu/OpenSolarisu, tak je zřejmé, kdo tím získá. Z tohoto hlediska bych viděl možnost koupení SUN Microsystems jako pozitivní variantu. Zůstávají tu pro mě však otazníky nad Javou, JavaFX, GlassFish, NetBeans a SPARC.

Verze pro tisk

pridej.cz

 

DISKUZE

Nebylo by špatné 26.3.2009 14:27 Michal Svatuška
  L Re: Nebylo by špatné 26.3.2009 15:03 Aleš Hakl




Příspívat do diskuze mohou pouze registrovaní uživatelé.
> Vyhledávání software
> Vyhledávání článků

28.11.2018 23:56 /František Kučera
Prosincový sraz spolku OpenAlt se koná ve středu 5.12.2018 od 16:00 na adrese Zikova 1903/4, Praha 6. Tentokrát navštívíme organizaci CESNET. Na programu jsou dvě přednášky: Distribuované úložiště Ceph (Michal Strnad) a Plně šifrovaný disk na moderním systému (Ondřej Caletka). Následně se přesuneme do některé z nedalekých restaurací, kde budeme pokračovat v diskusi.
Komentářů: 1

12.11.2018 21:28 /Redakce Linuxsoft.cz
22. listopadu 2018 se koná v Praze na Karlově náměstí již pátý ročník konference s tématem Datová centra pro business, která nabídne odpovědi na aktuální a často řešené otázky: Jaké jsou aktuální trendy v oblasti datových center a jak je optimálně využít pro vlastní prospěch? Jak si zajistit odpovídající služby datových center? Podle jakých kritérií vybírat dodavatele služeb? Jak volit vhodné součásti infrastruktury při budování či rozšiřování vlastního datového centra? Jak efektivně datové centrum spravovat? Jak co nejlépe eliminovat možná rizika? apod. Příznivci LinuxSoftu mohou při registraci uplatnit kód LIN350, který jim přinese zvýhodněné vstupné s 50% slevou.
Přidat komentář

6.11.2018 2:04 /František Kučera
Říjnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná v listopadu – již tento čtvrtek – 8. 11. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma umění a technologie, IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

4.10.2018 21:30 /Ondřej Čečák
LinuxDays 2018 již tento víkend, registrace je otevřená.
Přidat komentář

18.9.2018 23:30 /František Kučera
Zářijový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 20. 9. 2018 od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Tentokrát bez oficiální přednášky, ale zato s dobrým jídlem a pivem – volná diskuse na téma IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky.
Přidat komentář

9.9.2018 14:15 /Redakce Linuxsoft.cz
20.9.2018 proběhne v pražském Kongresovém centru Vavruška konference Mobilní řešení pro business. Návštěvníci si vyslechnou mimo jiné přednášky na témata: Nejdůležitější aktuální trendy v oblasti mobilních technologií, správa a zabezpečení mobilních zařízení ve firmách, jak mobilně přistupovat k informačnímu systému firmy, kdy se vyplatí používat odolná mobilní zařízení nebo jak zabezpečit mobilní komunikaci.
Přidat komentář

12.8.2018 16:58 /František Kučera
Srpnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná ve čtvrtek – 16. 8. 2018 od 19:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát jsou tématem srazu databáze prezentaci svého projektu si pro nás připravil Standa Dzik. Dále bude prostor, abychom probrali nápady na využití IoT a sítě The Things Network, případně další témata.
Přidat komentář

16.7.2018 1:05 /František Kučera
Červencový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 19. 7. 2018 od 18:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát bude přednáška na téma: automatizační nástroj Ansible, kterou si připravil Martin Vicián.
Přidat komentář

   Více ...   Přidat zprávičku

> Poslední diskuze

31.7.2023 14:13 / Linda Graham
iPhone Services

30.11.2022 9:32 / Kyle McDermott
Hosting download unavailable

13.12.2018 10:57 / Jan Mareš
Re: zavináč

2.12.2018 23:56 / František Kučera
Sraz

5.10.2018 17:12 / Jakub Kuljovsky
Re: Jaký kurz a software by jste doporučili pro začínajcího kodéra?

Více ...

ISSN 1801-3805 | Provozovatel: Pavel Kysilka, IČ: 72868490 (2003-2024) | mail at linuxsoft dot cz | Design: www.megadesign.cz | Textová verze